Merkez Bankası’nın Faiz Kararları Ne Anlama Gelir ?

Merkez Bankası'nın Faiz Kararları Ne Anlama Gelir ?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB); ekonomik genel parasal değişkenlerin (döviz kurları vb.) düzeyini ve gelişimini belirlemede Faiz artırımına veya faiz düşürmeye gidebiliyor. Ayrıca çok sık kullanılan ekonomik bir terim olan faiz artırımı ve indirimi, anlamını bilmeyenler için kafalarda soru işareti bırakabiliyor. Peki tam olarak ne manaya gelmektedir ? bu sorunun cevabını sizin için hazırladığımız yazı da bulabilirsiniz.

Faiz Artırımı ve İndirimi Ne Anlama Gelir ve Etkileri Nelerdir ?

Bir ülkenin Merkez Bankası’nın faiz oranı o ülkenin Yerel Bankalarına verdiği borcun faiz oranıdır. Ayrıca para politikasını belirleyen merkez bankası para arzını, talebini düşürmek isterse faiz oranını yükselterek o ülkenin merkez bankasına borçlanmayı azaltacaktır. Aynı şekilde para talebini arttırmak isterse bu sefer tersine faiz politikasını düşürecektir bunun sonucu olarak da borç almayı ve parasal harcamaları daha çekici hale getirecektir. Ayrıca yüksek faiz oranlarının o ülkenin para biriminin değerini de arttırdığı bilinmektedir.

Faiz Artırımının Etkileri

– Yükselen faiz oranları hem tüketiciyi hem de şirketleri etkiler.

– Şirketler faizleri ödemek için tasarruf moduna geçer.

– Yüksek faiz oranları konut sektöründeki talebi soğutur.

– Borçlanma maliyetini arttırır.

– Yüksek faiz oranları o ülkenin para biriminin değerini arttırır.

– Yatırımı caydırıcı etkileri bulunmaktadır.

Faiz İndiriminin Etkileri

– Tasarrufu azaltmaya yönelik isteklendirebilir.

– Daha ucuz borçlanma maliyeti sunar.

– Konut sektörüne talep yükselir.

TCMB Faiz Politikası Kimler Tarafından Belirlenir ?

Ülkemizde faiz politikası; Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından belirlenir. Para Politikası Kurulu faiz kararları alırken orta vadeli bir bakış açısıyla ve gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanarak karar aldığını belirtir.