Edge Computing (Uç Bilgi İşlem) Nedir?

edge-computing-uc-bilgi-islem-nedir

Edge computing (Uç Bilgi İşlem) aslında ismine yaraşır bir görev sağlar. Edge computing verileri yerel uç cihazlarda kullanıcılara konum olarak daha yakın bir biçimde işleyerek daha hızlı, güvenli ve gecikmesiz bir veri alışverişi sunar. Bulut bilişimde yaşanan gecikmeleri ve bant genişliğini masraflarını ortadan kaldırır. Kullanıcılar ulaşılmak istenen veriye uç cihazlar sayesinde fiziksel olarak yakındır böylelikle bilgiler daha hızlı bir biçimde aktarılır ayrıca herhangi bir güvenlik zafiyeti veya gecikme yaşanmaz.

Bu teknolojinin ne olduğuna ve çalışma mantığına basit bir örnek vermek gerekirse telefonunuzun kilidini açmak için parmak izi okuyucusuna parmağınızı okuttuğunuzu düşünün ve parmak izi ile telefon açma algoritması bir bulut teknolojisi aracılığı ile çalışıyor olsaydı bu çok uzun sürerdi. Bu yüzden telefonunuzun kendisi aslında bir uç bilgi işlemdir; Çünkü parmak izi ile telefon açma algoritması telefonun kendisinde yüklüdür. Edge Computing teknolojisinin çalışma mantığına bu şekilde örnek verebiliriz.

Daha öncesi Uç bilgi işlemin kullanımının asıl amacı IOT (internet of things) cihazlarının uzun mesafelerde yol açtığı yüksek bant genişliği masraflarının azaltılmasıydı. Fakat şuan internete bağlı olan cihazların sayısının artması ve gerçek zamanlı uygulamaların ihtiyaç duyduğu yerel işleme ve depolama özelliklerine ulaşılması için edge computing yani uç bilgi işlem devreye girmektedir.